Jos itsellä jo älliä riittää, mihin tarvitaan tekoälyä? Mitä se tekoäly sitten tietää? Näihin kysymyksiin paneuduttiin digikerhon tapaamisissa 8. ja 10.7. Aihe kiinnosti, sillä maanantaina Tiedon tupa täyttyi 19 kävijästä, ja keskiviikkonakin 7 uteliasta saapui kuuntelemaan Jani Kainulaisen alustusta tekoälystä ja koneoppimisesta.
Tapaamisen alussa käytiin läpi tekoälyn määritelmää, ja todettiin, että yhtä määritelmää ei tosiasiassa ole. Professori Hannu Toivonen on paikantanut jopa 11 erilaista tapaa, joilla tekoäly voidaan määrittää. Kuitenkin, jotta aihe ei olisi kuin saippuapala, joka luiskahtaa käsistä heti kun siitä on saamassa otteen, tekoälyn määritelmään on sisällyttävä kaksi ominaisuutta: autonomisuus ja adaptiivisuus. Toisin sanoen ohjelman on toimittava itsenäisesti ja sen on pystyttävä oppimaan ja soveltamaan toimintaansa oppimansa perusteella. Luento-osuudessa opeteltiin myös kuusi tekoälyn kannalta keskeistä käsitettä: opetusaineisto, algoritmi, malli, varmuus, hauraus ja algoritminen vinouma. Kolme viimeistä koskettivat monia mietityttävää teemaa. Mitä riskejä tekoälyyn liittyy, ja kuinka turvallista on tekoälyn käyttö?
Hälventääksemme sumuverhoa tekoälyn, koneoppimisen ja algoritmien ympäriltä, tapaamisessa testattiin käytännössä miten teknologiat toimivat sosiaalisen median taustalla. Hyödynsimme Somekonetta, eli sosiaalisen median simulaattoria, joka purkaa algoritmien toiminnan visuaalisesti ymmärrettäväksi dataksi. Somekone on yksi Generation AI-hankkeen tuottamista teknologiakasvatuksen oppimateriaaleista, joka on alun perin suunniteltu “AI-sukupolven”, eli tekoälyn kanssa kasvavien nuorten opetukseen. Digikerhossa olemme kuitenkin huomanneet teknologian opiskelusta hyötyvän myös varttuneemmat, ja myös Somekoneen kokeileminen otettiin Tiedon tuvan kävijöiden joukossa mielenkiinnolla vastaan.
Kerhon osallistujat löysivät Somekoneeseen laitteillaan vaivatta, ja kokeilun ajan tuvalla vallitsi innostunut pulina. Somekone toimi normaalin sosiaalisen median tavoin, syötteellä näkyi kuvia, joihin pystyi reagoimaan tai kommentoimaan, tai “jakamaan” kuvan muille, jakamatta sitä kuitenkin oikeasti mihinkään. Syötteen selailun jälkeen purettiin yhdessä, mitä tietoja algoritmi oli vartin selauksesta päätellyt, ja tietoa osoittautui olleen huomattavia määriä. Algoritmi asetti jokaiselle käyttäjälle aktiivisuuspisteet käyttäytymisen mukaan, ja luokitteli käyttäjiä klustereiksi kiinnostuksenkohteiden perusteella. Somekone siis opetti, että sosiaalisen median algoritmit eivät profiloi käyttäjää ainoastaan tämän oman käyttäytymisen, vaan myös viiteryhmän käyttäytymisen perusteella.
Ensimmäistä kertaa digikerhossa vieraillut Anna-Liisa Raunio, 77, oli tutustunut tekoälyaiheeseen yleisellä tasolla jo tietokirjapiirissä. Hän oli kuitenkin tyytyväinen käytännön tason otteeseen, jolla digikerhossa aihetta lähestyttiin. Raunio oli mukana somekoneen kokeilemisessa, ja sai huomata tekoälyn luomat suositukset nopeasti. Somekoneen käyttö hauskuutti, mutta erityisesti tekoälyn riskit ja algoritminen vinouma laittoivat hänet mietteliääksi.
– Kai se on niin, että on hieman riskaabelia, jos suositellaan sen sijaan että ennakkoluulottomasti lähdetään hakemaan. On myös huolestuttavaa, että on ryhmiä, jotka eivät ole tekemisissä toistensa kanssa, Raunio tiivisti viitaten sosiaalisen median kaikukammioihin, joita sisällön suosittelu edesauttaa.
Myös muut ryhmässä tunnistivat Raunion huolen riskeistä ja erityisesti evästeet, jotka toimivat suosittelumoottorien polttoaineena, herättivät useita keskusteluja. Eräs ryhmässä totesi ymmärryksen suositusten toiminnasta vähentävän niihin liittyvää ärsytystä, mutta olevansa jatkossa tarkempi evästeiden kanssa.
Tapaamisissa esiin nousseet huolet ja toisaalta tietoisuuden lisääntyminen korostavat teknologiaosaamisen tärkeyttä kaikissa ikäryhmissä. Tämän osaamisen myötä on mahdollista vähentää pelkoja, mutta myös lievittää kehittyvien teknologioiden mukanaan tuomia riskejä, kuten petoksien tai tietojen kalastuksen uhriksi joutumista. Ennen kaikkea moderniin teknologiaan liittyvä osaaminen edistää ikääntyneiden osallisuutta digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Tätä tavoitetta kohti säätiössä työskennellään joka viikko, tervetuloa mukaan toimintaamme!
Askel Askeleelta kohti yhdenvertaisuutta -hankeen toiminnasta lisää kertoo:
Jani Kainulainen
Projektikoordinaattori
jani.kainulainen@vanhustenturva.fi
0505146954
Mikäli olet kiinnostunut testamenttilahjoituksen tekemisestä, pyydämme ottamaan yhteyttä Vanhusten Turvan toiminnanjohtajaan Mikko Kärkkäiseen.