Opiskelen geronomiksi Metropolian ammattikorkeakoulussa ja suoritin opintojeni viimeisen työharjoitteluni Vanhusten Turva säätiöllä. Harjoitteluni teemana oli ”kehittämisen ja johtamisen” opintokokonaisuus. Haluan jakaa teille kokemuksia harjoittelustani ja toivon tavoittavani opiskelijoita, jotka pohtivat vaihtoehtojaan tulevasta työharjoittelupaikastaan; Täältä löytyy monipuolisuutta ja aitoja kokemuksia vanhustyön kentältä säätiön näkökulmin!
Vanhusten Turva säätiö edistää ikäihmisten hyvinvointia vahvistamalla osallisuuden ja toimijuuden kokemuksia sekä haluaa vähentää yksinäisyyden tunteen kokemuksia. Tällä hetkellä säätiöllä on kaksi hanketta käynnissä, joiden pääpainoina ovat digitaalisuus ja sen saavutettavuus, sekä yhdessä tekeminen liikkumisen ja kulttuurin keinoin. Lisäksi säätiöllä on fyysinen tila Tiedon Tupa, jota rahoitetaan säätiön omilla varoilla. Säätiö on aitiopaikka nähdä kehittämistyötä hankemaailmassa, johon opiskelijana voit heittäytyä mukaan hyvin matalalla kynnyksellä, tukenasi ammattitaitoiset ja lämminhenkiset ohjaajat.
Ennen harjoittelua kävin juttelemassa Päivin (projektipäällikkö ja harjoitteluni ohjaaja) kanssa harjoittelusta ja mitä heillä on tarjota harjoittelijalle. Koin keskustelun hyväksi, sillä molemmat osapuolet pääsivät pohtimaan, onko harjoittelu sopiva juuri minulle. Toiseksi se auttoi itseäni orientoitumaan paremmin tulevaan harjoitteluuni. Ensimmäisenä päivänä sain kattavan perehdytyksen, joka edesauttoi ymmärtämään kokonaiskuvaa. Lisäksi minulle annettiin aikaa tutustua itse toimintaan. Kysymysteni tulva oli suuri, mutta jokainen työntekijä vastasi mielellään. Näin pääsin nopeasti jyvälle, missä hankkeissa ja niiden toiminnassa on kyse.
Mutta mitä olen harjoittelussa konkreettisesti tehnyt? Harjoittelutehtävääni kuului suunnitella ja toteuttaa pienimuotoinen kehitystehtävä. Työnantajan puolelta oli halua luoda palautelomake harjoittelijoille, jonka pohjalta suunnittelin palautekyselyn kysymykset. Sen pohjalta opiskelija ja työpaikkaohjaaja voivat käydä yhteisen palautekeskustelun harjoittelun päätyttyä. Toteutuksen tavoitteena on kerätä tietoa, kuinka Vanhusten Turva säätiö voisi kehittää omaa toimintaansa harjoittelijaystävällisemmäksi.
Tiedon Tuvalle ikääntyvät ovat tervetulleita kohtaamaan säätiön työntekijöitä, mutta myös toisia kävijöitä. Tuvalla on mahdollisuus saada työntekijöiltä apua henkilökohtaisen älylaitteen kanssa. Mutta, Tiedon Tuvalla on myös mahdollista lainata tabletti itselleen kuukaudeksi ja mukaan saa tehtäväpakan, jonka avulla voi laitteen käyttöä harjoitella itsenäisesti, mutta laitteen käyttöön on saatavilla myös opastusta. Itse pääsin kohtaamisen lisäksi neuvomaan yksittäisten henkilöiden omia haasteita älylaitteiden kanssa. Säätiö haluaa myös tukea sosiaalista hyvinvointia järjestämällä kerran kuukaudessa jokin teemaan sopiva yhteisöllinen tapahtuma. Itse osallistuin Naistenpäivä -kahveihin ja useampaan tapahtumaan suunnittelin mainokset. Loin myös visuaalisen ilmeen Facebookissa meneillä olevaan ”Unelmien vuosi 2025” -teemaan.
Ryhmästä ryhtiä hanke järjestää Helsingin katvealueilla kuten Lauttasaaressa, Mellunkylässä ja Vuosaaressa ohjattuja liikuntaryhmiä +65-vuotiaille, sekä kulttuuriretkiä ympäri Helsinkiä. Sain olla projektityöntekijän mukana ja tukena, sekä järjestin itse opastetun retken Talvipuutarhaan. Mukaan otettiin myös piknik eväitä, joita nautimme opastuksen lopuksi. Paikalle saapui kymmenkunta kasveista kiinnostunutta daamia.
Askel askeleelta kohti yhdenvertaisuutta hankkeessa järjestetään digi tutuksi -kahdeksan kerran kursseja. Niissä harjoitellaan digitaitoja joko kannettavan tietokoneen tai tabletin avulla. Mukaan tulee tehtäväpakka, jonka avulla kuka vain voi harjoitella perustaitojaan laitteen kanssa. Olen saanut toimia osassa näissä ryhmissä apuohjaajana. Kaikissa ryhmissä on mukana vapaaehtoinen apuohjaajana. Lisäksi kävimme markkinoimassa kevään uusia digi tutuksi -kursseja yhdessä projektityöntekijän kanssa Kampin palvelukeskuksessa.
Olin tutustumassa Lauttasaaren Naapuruuspiiriin, missä vapaaehtoinen ohjaa alueen asukkaista koostuvaa ryhmää. Ryhmä on aloitettu Kampin palvelukeskuksen toimesta, mutta tällä hetkellä erittäin omatoimisesti toimiva ryhmä. He ottivat minut mielellään vastaan ja lopulta kävin heidän luonaan kolmesti. Kerroin edunvalvontavaltuutuksesta, hoito- ja hoivatahdosta sekä erilaisista kuljetuspalveluista. Sain itse harjoitella geronomi-rooliani ja he saivat (ainakin osittain) uutta tietoa itselleen. Oli ilo käydä heidän luonaan!
Paljon sain tehdä ja paljon olen oppinut. Lisäisin vielä, että harjoittelupaikka antoi hyvin vapaat kädet toteuttaa omia kehittämisen kohteitani, tietenkin säätiön ja hankkeiden omien toimintojensa puitteissa. Koin, että minut otettiin osaksi porukkaa heti alussa ja itsensä johtamisen taidot ovat 10 viikon aikana hioutuneet. Kannustan toisia sosiaalialan harjoittelijoita olemaan rohkeasti yhteydessä Vanhusten Turva säätiöön. Täällä arvot kohtaavat käytännön ja tekemisen meininki vie mennessään.
Kiittäen, Marika